Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Manitobabröd

Ett ljust bröd med lite tuggmotstånd, bakat på manitoba cream och grahamsmjöl. Knaprig yta och lite segt inuti.

3.8 av 5 (10 recensioner)
Manitobabröd

Bra att ha till brödbaket

  • Jäskorg - En jäskorg är perfekt till lite lösare degar, kanterna ger stöd till degar som inte innehåller så mycket mjöl, och hjälper degen att jäsa på höjden. Med hjälp av en jäskorg får du alltså ett högre bröd med vacker yta. Se alla våra jäskorgar här >>>
  • Termometer - I slutet av gräddningstiden är det bra att använda en stektermometer för att kolla om brödet är färdigt. Ett bröd som är färdiggräddat ska ha en innertemperatur på mellan 96-98 grader. Här finns alla våra termometrar >>> 
  • Bakgaller - Svalnar dina bakverk både på över- och undersidan vilket gör dem så där härligt krispiga och goda. Vi har olika bakgaller att välja på här >>>
  • Baksten - En baksten håller temperaturen på en hög och jämn nivå, brödet får en krispig yta och fint mjukt inre. Stenen gör även att brödet skjuter på höjden och du slipper platta, tråkiga bröd. Vår bästsäljande baksten hittar du här >>>
  • Kökshandduk - Använd en kökshandduk till att täcka över degen medan den jäser. Hitta din snygga kökshandduk här >>>

Recept Bröd med Manitobamjöl - Manitobabröd

  • Förberedelser: 5 minuter.
  • Tillagning: ca 30 minuter
  • Klart på: ca 1,5 timme och jästiden
  • 1 matbröd
  • Pâtisserie
Ungefärligt näringsvärde på kalljäst bröd
  • 308 kcal

Ingredienser

  • Manitobabröd
  • En sats fördeg med rågmjöl
  • Skållning:
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl kokande vatten
  • Huvuddeg:
  • Fördeg
  • Skållning
  • 450 g kallt vatten
  • 250 g grahamsmjöl
  • 500 g manitoba cream
  • 25 g salt
  • Lite god olivolja

Gör brödet såhär

  1. Gör i ordning skållningen genom att blanda havregrynen med kokande vatten. Låt svalna.
  2. Blanda fördeg, skållning och alla ingredienser utom saltet i en köksassistent i 2 minuter på låg hastighet.
  3. Låt degen vila i 30 minuter.
  4. Tillsätt saltet och kör maskinen på ganska hög hastighet i ca 3 minuter.
  5. Lägg degen i en jäskorg. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 3,5-4 timmar
  6. Vik degen en gång i timmen – uppifrån och nerifrån, och sedan från sidorna – så att du spänner degen.
  7. Stjälp upp degen på bakbord och dra ut den till en rektangulär. Dela i tre delar.
  8. Lägg delarna på tre inoljade bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i ca 30-40 minuter.
  9. Förvärm ugnen till 250 grader.
  10. Grädda bröden på baksten i ca 15 minuter. Håll koll på färgen så att de inte bränns vid. Brödet är färdiggräddat när kökstermometern visar en innertemperatur på 97 grader.
  11. Låt brödet svalna på bakgaller under en kökshandduk.

Lyckas med mat tipsar!

  • För att få det perfekta brödet bör du använda en termometer för att mäta brödets innertemperatur.
  • När du bakar brödet på en baksten kan det vara bra att använda en brödspade för att ta ut brödet ur ugnen. De minimerar risken att bränna sig.
  • Låter du ditt bröd svalna under en kökshandduk får brödet en segare skorpa än om du inte använder det.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13281 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se