Kontakta oss
Prisjakt
4.58 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Frakt från 39 kr
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Bröd i gjutjärnsgryta

De här två goda bröden gräddas i gjutjärnsgryta vilket gör att bröden får ett härligt segt inre och en hård skorpa. Använd gärna valnötterna, pinjenötter, rivna morötter, kryddor eller pumpafrön i bröden för extra god smak och saftighet.

3.58 av 5 (91 recensioner)
Bröd i gjutjärnsgryta

Bra produkter när du ska göra bröd:

  • Bakgaller/Avsvalningsgaller - Med ett bakgaller, eller avsvalningsgaller som det också kallas, svalnar dina bakverk både på över- och undersidan vilket gör dem så där härligt krispiga och goda. Vi har allt från vikbara bakgaller till bakgaller i tre våningar. Allt för att du ska hitta något som passar just dina behov och ditt kök! Alla bakgaller hittar du här >>
  • Termometer - Lyckas med ett perefkt bröd genom att använda en termometer. I receptet nedan ska brödet ha en temperatur på 96 grader. Hos os hittar du ett stort utbud av termometrar. Klicka här för att hitta en termometer som passar dig >>
  • Kökshandduk - Täck brödet med en kökshandduk efter att det kommit ut ur ugnen. Förutom att en kökshandduk är en nödvändighet i köket av praktiska skäl är den även en fin inredningsdetalj. Vi har ett stort utbud av kökshanddukar främst i bomull och linne med massvis av olika färger, mönster och design. Använd din nya snygga kökshandduk till att täcka över degen medan den jäser, torka händerna, disken, knivarna och annat. Du hitttar alla våra kökshanddukar här >>

Baka bröd i gjutjärnsgryta

Det här brödet är både riktigt gott och riktigt enkelt och kräver inte mer än 4 ingredienser. Det gräddas i en gjutjärnsgryta vilket gör att brödet får ett härligt segt inre och en hård skorpa. Valnötterna kan du byta ut mot annan valfri smaksättning, till exempel pinjenötter, rivna morötter, kryddor eller pumpafrön.

Brödet är enkelt att baka och det behöver inte knådas. Blanda ihop ingredienserna och låt degen jäsa över natten. Baka sedan brödet i gjutjärnsgrytan och njut av nybakat bröd till frukost.

Det här grytbrödet bakas med torrjäst, salt, vatten, mjöl och valfria nötter eller annan smaksättning. Se till att alltid ha torrjäst hemma så kan du slänga ihop degen när som helst!

En gjutjärnsgryta är väl värd att investera i. Ta hand om den så kommer den hålla en hel livstid. Gjutjärnsgrytan tål väldigt höga temperaturer och kan användas både på spisen och i ugnen. Järnet i grytan fördelar värmen jämnt. Riktigt bra gjutjärnsgrytor hittar du här >>>

Lyckas med mat tipsar!

  • Valnötterna kan du byta ut mot annan valfri smaksättning, t.ex. pinjenötter, rivna morötter, kryddor eller pumpafrön. Hos oss hittar du ett stort utbud av kryddor, testa dig fram och hitta en god smaksättning till ditt bröd. Alla kryddor hittar du här >>
  • Har gjutjärnsgrytan en knopp i fenol så tål den inte högre temperatur än 190 grader. Byt ut knoppen mot en i rostfritt stål, eller skruva bort knoppen och täpp till hålet med skruven.

Recept på bröd i gjutjärnsgryta

1 Bröd

Tillagning: 1 timme

Ingredienser

Bröd i Gjutjärnsgryta

  • 7 dl vetemjöl special
  • 1/2 tsk torrjäst
  • 1-2 tsk salt
  • 3,5 dl vatten
  • 150 gram valnötter, hackade (eller annan smaksättning, ex. frön, örter eller kryddor)

Gör brödet så här

  1. Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke.
  2. Tillsätt vatten och rör ihop. Blanda sedan ner valnötterna.
  3. Täck bakbunken med plast och låt jäsa över natten.
  4. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in en emaljerad gjutjärnsgryta på gallret.
  5. Stjälp upp degen på en mjölbädd och gör den någorlunda rund.
  6. När ugnen och grytan blivit varm tar du ut grytan och lägger ner brödet i den.
  7. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i ca 30 minuter.
  8. Ta sedan bort locket från grytan och låt brödet gräddas i ytterligare 15 minuter.
  9. När brödet gräddats färdigt häller du bara ut det ur grytan och täcker med en kökshandduk.

Jäsdeg

Rustikt grytbröd

Det här receptet har vi på Lyckas med mat gjort i samarbetet med Sandra Hällsten.

  • 1 Bröd
  • Förberedelse: ca 15 minuter.
  • Tillagningstid: ca 5 timmar.
  • Total tid ca: 1 timme 15 minuter.

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 2 msk sirap, ljus eller mörk
  • 710 g vetemjöl

Gör såhär

  1. Värm vattnet till 37 grader och lös den tillsammans med jästen i en bunke. Tillsätt mjöl och sirap och blanda ihop den relativt lösa degen. Degen ska inte arbetas utan bara blandas ihop ordentligt.
  2. Jäs under plastfolie 1 h i rumstemperatur. Vik sedan den kladdiga degen över sig själv runt kanten.
  3. Jäs ytterligare 1 h och upprepa vikningen.
  4. Jäs nu 2 h utan att röra degen.
  5. Sätt ugnen på 250 grader (ej varmluft) och ställ in en gjutjärnsgryta på 3 liter med lock längst ner i ugnen.
  6. Tag ut den varma grytan ur ugnen och skrapa ner degen i den. Sätt på locket och ställ snabbt tillbaka grytan längst ner i ugnen i 30 minuter.
  7. Tag sedan av locket och sätt in en termometer i brödet. Kasta in en halv dl vatten i botten av ugnen och stäng luckan snabbt. Grädda tills brödet når 96 grader.
  8. Låt svalna på galler innan brödet skärs upp.

Tips: Tillsätt 1,5 dl valfria grovhackade nötter eller frön, alternativt byt ut lite av mjölet mot något grövre mjöl. Njut av ett gott bröd till frukost med ost, skinka eller något annat gott pålägg. Brödet är fantastiskt gott att äta med bara smör på också!

Rustikt grytbröd i gjutjärnspanna

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna eller granskade av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Bakformar
Bakformar Bakformar
Silikonformar
Silikonformar Silikonformar
Choklad
Choklad Choklad
Delikatesser
Delikatesser Delikatesser

Vad tycker våra kunder?

4.87 av 5 (13266 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se