Ingredienser
Äpple och havrebröd
- 5 dl kallt vatten
- 10 g jäst
- 1 dl äpplemos
- 750 g vetemjöl special
- 1 dl havregryn
- 2 msk olivolja
- 1,5 msk vinäger
- 1 dl pumpakärnor
- 20 g salt
Gör så här
-
Blanda kallt vatten, äpplemos, mjöl, havregryn, olja, vinäger och smulad jäst i köksmaskinens bunke.
-
Arbeta degen smidig, i ca 12 minuter. Tillsätt salt, pumpakärnor och blanda i ca 2 minuter till.
-
Pensla lite olivolja på toppen av degen och täck med plastfilm. Låt degen sedan stå i en Rostfri bunke i kylen över natten, ca 8-10 timmar (tänk på att degen tredubblar volymen).
-
Ta ut ur kylen, dela i två delar och rulla ihop dem till spänstiga rullar. Lägg i mjölad oval jäskorg (ca 28 cm) med skarven neråt och låt brödet jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur under kökshandduk.
-
Förvärm din baksten i 250 graders ugn. Stjälp upp bröden försiktigt och grädda 5 minuter. Sänk sedan värmen till 190 grader och grädda brödet tills kökstermometern visar en kärntemperatur på 96 grader. Tag ut och låt det svalna på bakgaller under en kökshandduk.
Lyckas med mat tipsar!
- Om du inte äger en baksten kan du förvärma en ugnsplåt.
- Vill läsa mer om hur du bakar ett perfekt matbröd? Kolla in vår matbrödsguide!
- Använd en snittkniv för att snitta snygga mönster i ditt bröd.
- När du bakar brödet på en baksten kan det vara bra att använda en brödspade för att ta ut brödet ur ugnen. De minimerar risken att bränna sig.
Valhrona kakao
Borde ha upptäckt denna kakao för länge sedan men nu är det gjort och vill fortsätta med min nya fina kakao som jag...